Forskaling av mur: Tips og triks

Forskaling er en kritisk del av murbygging, enten det er en støttemur, en kjellervegg eller en fasade. Riktig forskaling er avgjørende for å sikre at muren blir sterk, rett og varig. I denne artikkelen vil du få noen nyttige tips og triks som kan hjelpe deg med å mestre prosessen. 

Forstå formålet med forskaling

Forskaling er midlertidige former som holder betongen på plass mens den tørker og herder. De gir struktur og form til muren. For å lykkes med forskaling, må du forstå nødvendigheten av å opprettholde nøyaktige mål og rette linjer. Dette er grunnlaget for en solid mur.

Velg riktig materiale og sikre forskalingen

Materialvalget for forskaling spiller en viktig rolle. Tre er det vanligste materialet brukt på grunn av sin tilgjengelighet og lett håndterlighet. Plankebord og kryssfinerplater er populære valg på grunn av deres glatte overflater som gir et pent betongutseende. Husk å behandle treverket for å hindre vanninntrenging og forlenge levetiden. Algeco leverer Malthus forskalingskassetter, som vil gjøre forskalingen med vegg eller fundament veldig enkelt.  

Forskalingen må være solid og riktig festet for å hindre bevegelse under påføring av betong. Bruk solide bjelker for å støtte forskalingene og pass på at alt er riktig justert og nivellert. Sørg også for tilstrekkelig avstand mellom støttebjelker for å unngå at betong lekker gjennom.

Les også: Slik velger du riktig forskaling til støttemur

Planlegg for ekspansjon og sammentrekning

Betong utvider seg når den herder og kan også krympe over tid. Forsikre deg om at det er tilstrekkelig avstand mellom forskalingsmaterialer og den endelige overflaten av muren for å tillate denne bevegelsen. Dette forhindrer sprekker og skader i den ferdige muren. 

Tenk på tilgjengelighet og kvalitet 

Malthus formstag er stag som brukes for å holde begge sider av forskalingen i riktig posisjon. Disse leveres i forskjellige typer, basert på hvilken veggtykkelse du skal ha, og hvilken type forskaling du velger å gjøre jobben med. Forskalingsstager leveres til veggtykkelse fra ti centimeter og opp til flere meter.

Sørg for at du har tilstrekkelig tilgjengelighet til området mens du forskaler og støper. Dette inkluderer å ha en plan for hvordan du skal fylle betongen i forskalingen og hvordan du skal komme til området for vedlikehold og justeringer. Under og etter støpeprosessen er det viktig å utføre kvalitetskontroller. Sjekk at forskalingen er i god stand, at betongen har fylt alle områder og at overflaten er glatt og fri for luftlommer.

Demontering

Når betongen har herdet tilstrekkelig, er det på tide å fjerne forskalingen. Gjør dette forsiktig for å unngå skader på muren. Start med å fjerne støttebjelkene og arbeid deg deretter gjennom de andre delene av forskalingen.

Forskaling er en avgjørende komponent i murbygging, og å mestre denne prosessen er viktig for å sikre at muren blir stabil og vakker. Husk alltid å ta nødvendige forholdsregler og sørg for at du har riktig utstyr og opplæring før du starter. Lykke til med ditt neste murprosjekt!Skal du forskale mur og ønsker profesjonell hjelp? Ta kontakt med Algeco i dag!