Nye Skånland skole står klar for en rivende utvikling i Tjeldsund.

Under den fargesprakende fasaden skjuler det seg et imponerende byggesett av prefabrikkerte moduler. Nye Skånland skole er spekket av kreative og solide løsninger.

Tjeldsund og omegn har lenge hatt en nøkkelposisjon for forsvaret i nord. I nær framtid skal også Sjøforsvarets base, Ramsund Orlogsstasjon, bli fremskutt base for Norges nye ubåter. Evenes flystasjon blir fremskutt base for F-35 og hovedbase for Forsvarets nye maritime patruljefly P-8 Poseidon. I tillegg etableres det også en ny fagskole for utdanning av brann- og redningspersonell ved brannskolen på Fjelldal. 

Byggeprosjektet skal etter planen være ferdig høsten 2023 og blir et løft for utdanningen for hele landet. Ved full drift vil 160 studenter til enhver tid holde til her, med alt det fører med seg av vekst og utvikling.

En flunkende ny barneskole står nå klar for å imøtekomme den rivende utviklingen i området.

Nytt på nytt


Mange avgjørelser og hensyn skal tas når man bygger framtidens skole. Algeco har hatt hovedentreprisen og Ferra Consult har hatt prosjektledelsen i tett samarbeid med Tjeldsund kommune. Sammen har de realisert et state of the art nybygg for 112 elever fra 1. til 4 klasse, bygget i sammenheng med skolen som sto ny i 2012, i tillegg til en nyrenovert svømmehall og idrettshall.

Torkil Nilsen i Ferra Consult har ledet prosjektet og ført det trygt i havn. Med byggestart like før pandemien brøt ut, ble det innført et regime der strenge rutiner og litervis med handsprit måtte til. Ferra Consult forteller om god kommunikasjon under hele reisen.

Han mener det var spesielt ett sjakktrekk som gjorde prosjektet til en suksess.

Skånland skole bygget i moduler
Siden Torkil Nilsen startet karrieren på 80-tallet har han hatt en spesiell interesse for å bygge med moduler. Dette er første gang i hans fartstid at han er med på å realisere et “byggesett” satt sammen til en sømløs enhet.

– For meg var det et veldig interessant prosjekt å ta tak i, og ikke minst en fantastisk suksess når det gjelder bruken av moduler. Det har vært en del utvikling på den fronten som gir knallsterke resultater. Å kunne prefabrikkere gir forutsigbar byggetid, lavere timeforbruk på byggeplassen og større kontroll på utgifter, sier Nilsen.

Modul for modul tok skolen form med modulenheter snekret sammen under tak i fabrikk på Konsmo, ca 6 mil nord for Kristiansand S. Ved ankomst byggeplass ble modulene løftet på plass med store kraner. Byggemetoden reduserer byggetiden fra opparbeidet tomt til ferdig skole, i tillegg til en kortere fase med nødvendig arbeid midt i skolegården.

– VI har også fått veldig mye ut av kvadratmeterprisen med å bygge i modul. Og det hele er satt sammen nærmest sømløst, du skal jaggu være god til å leite for å kunne se at bygget er satt sammen av moduler, slår Jørn Myhre hos Tjeldsund kommune fast.

Barnas hverdag
Et state of the art skolebygg står ferdig i Tjeldsund kommune. Et trebygg fundamentert med betong, spekket med sensorer og automatikk med en prislapp på totalt 56 millioner kroner.

Bygget er universelt utformet og er rimelig i drift med LED-lys og vannbåren varme. Med sju klasserom, ti grupperom med smart-tavler, heve- og senkebord og justerbare stoler, SFO med kjøkken og eget rom laget spesielt med tanke på samisk-undervisning ligger alt til rette for god læring. Uteområde med huske, bålgruve og en liten ballbinge, sentrumsnært, med boligfelt og barnehage rett i nærheten, har gitt et levende og vitalt miljø rundt skolen.

– Dette er jo “arbeidsplassen” til ungene, og jeg tror vi har lagt det ganske godt til rette for et godt læringsmiljø, sier Jørn Myhre i Tjeldsund kommune.