Forskaling – dette bør du vite

Forskaling er helt nødvendig når du skal støpe betong, fordi det er formene som holder på plass og sikrer byggeprosjektet ditt. Spørsmålet er hvilken type forskaling du behøver? Her er et par ting du kan tenke på før du skal lage, eller bestille forskaling. 

Hva er forskaling? 

Kort fortalt er forskaling en midlertidig form du bruker til å støpe betong i for å holde den på plass til den er hardnet. Det er essensielt for en forskaling at den er solid nok til å tåle store mengder betongmasse, men det er også like viktig at den er enkel å fjerne når den har gjort jobben sin. Forskaling brukes gjerne når du skal bygge grunnmur, vegger eller andre deler av et bygg skal utformes. Du kan enten lage din egen forskaling, eller du kan velge å bestille ferdige kassetter som er klare til bruk. 

Det finnes noen ulike forskalingstyper å velge mellom: 

  • Tradisjonell forskaling: Produsert i ulike tremateriale og har vært i bruk i mange år. 
  • Systemforskaling: Kan brukes flere ganger og består av elementer som monteres raskt og enkelt. Du kan få tak i forskalingssystemer til mange ulike konstruksjonstyper. 
  • Klatreforskaling: Kan bygges i takt med konstruksjonen ved å løftes etter hvert som utbyggingsprosessen går fremover. 
  • Glideforskaling: En forskaling basert på flyttbare former hvor våt betong blandes kontinuerlig med våt betong og armeringen monteres i samspill med en klatrende form. 

Systemforskaling og forskalingskassetter

Dersom du ønsker en rask løsning til forskaling, er det smart å velge systemforskaling i form av kassetter som tilpasses ditt behov, og som i tillegg er robuste nok til å brukes flere ganger. Hvilke type kassetter du velger kommer også helt an på hva du skal støpe og hvor i utbyggingsprosessen du er. Her bør du se på hva slags type grunn du skal bygge på. Like viktig som å velge riktig forskaling, er det å finne en erfaren leverandør du samarbeider godt med, som kan veilede deg gjennom den store «forskalingsjungelen». 

Dersom du skal gå for systemforskaling fremfor å bygge selv, finnes det ulike type kassetter å velge mellom:

Med over 50 års erfaring med produksjon, utleie og salg av kassettforskaling, leverer vi Norges mest solgte forskalingssystem. Alle kassettene bygges på materialer forbundet med tradisjonell forskaling og bygges bygges på vår fabrikk i Figgjo slik at vi har full kontroll over hele produksjonsløpet og kan sikre kvalitet. Dette er et fleksibelt system og kan brukes på både isolerte og uisolerte begongkontruksjoner. Kassettene leveres ferdigbehandlet i gul beis som er vannavvisende og dermed beskytter mot vanninntrenging i treverket. 

Forskalingsstag og annet tilbehør 

Når du har funnet ut hvilke type forskalingskassetter du skal ha, kan du og håndverkeren din også se nærmere på forskalingsstag og ulike type tilbehør som også trengs til støpingen. Forskalingsstag er nødvendig for låsing av forskalingen ‒ her varierer det hva slags stag du bruker til forskjellige forskalinger. Trenger du vanntett stag, ISO-stag eller går det bra med en standard stagløsning med tosidig låsing? For en vellykket forskaling, lønner det seg også å tenke over hvilke tilbehør du trenger, som kiler, kassettlås, hjørnelås og stillasknekt. Alt dette er nødvendige elementer til din forskaling. 

Behov for en dyktig leverandør innen forskaling? Kontakt oss gjerne for en hyggelig prat, så finner vi den beste løsningen for ditt prosjekt.