Er dette det neste kontoret ditt?

Gjenbruk av moduler og containere er bra for miljøet - og bra for business.
 
En covid-teststasjon som før har vært barnehage. En tidligere skole som nå er kontrollstasjon på grensen mellom Norge og Sverige. Et tidligere Equinor-kontor som lever videre som boliger for rusavhengige.

Gjenbruk og sirkulærøkonomi er ikke bare forbeholdt privatpersoner, med bildeling og salg av brukte sofaer. Det er også i høyeste grad i bruk i modulbransjen. Modulbygg, containere, reefere og forskalingsutstyr, alt er utstyr som kan leies i stedet for å kjøpes, og som kan brukes igjen og igjen og igjen. 

Utleiebransjen har vært i sterk vekst de siste årene, og flere har skjønt fordelene ved å leie i stedet for å eie. Nye sertifiseringsordninger, bedre og mer fleksible produkter og mer fokus på gjenbruk har vært viktige faktorer for vekst i modulbransjen.

- Kunden slipper å investere i dyre produkter dersom behovet ikke er permanent eller om de er avhengig av skalerbare løsninger. Dermed kan kunden konsentrere seg om det de skal bygge, og så kan vi stille med husvær og lunsjplass i den perioden de bygger, sier Simon Ruud, daglig leder i Algeco Norge. 

Algeco leverer modulbygg, containere, reefer og byggutstyr til både offentlige og private kunder i flere bransjer; utdanning, omsorg, vei, infrastruktur og energibransjen. 

En stålcontainer lever gjerne i 20-25 år og kan leies ut for to-tre måneder av gangen. Enheter i tre har noe kortere levetid. Uansett kan enhetene brukes mange ganger før de er utslitt. Det er gunstig for miljøet.

I disse dager går Malthus Uniteam, Wexus-gruppen, Temporary Space Nordics og Algeco sammen under merkenavnet Algeco. Algeco, som eies av Modulaire Group, har en lang historie - faktisk var det Algeco som fant opp modulkonseptet i 1955. Når de fire bedriftene nå fusjoneres er det mange års erfaring og kompetanse både fra moderskipet og fra de fire nordiske landene som samles under samme paraply. 

Sammenslåingen betyr også at fotavtrykket av tiltakene de gjør innen bærekraft vil være vesentlig større.

- Vi har muligheten til å være den største aktøren som gjør endringene. Vi får med oss et enormt morselskap med erfaring og løsninger fra hele Europa som vi kan dra nytte av og dele kompetanse over landegrensene, sier Karl Erik Valentin Hansen, prosjektdirektør i Algeco Nordics.

- Vi kan være en pådriver for gode løsninger, både miljømessig og på effektivitet. Redusere transport og finne løsninger innen tekniske krav og produktutvikling, sier Simon Ruud. 

Å reise et modulbygg på to-tre uker, enten det er en skole, barnehage, boligrigg eller et kontorbygg, kontra det å ha en byggeplass i ett til to år har vist seg å være en viktig faktor, både for brukerne og nærmiljøet.

- Jeg tror mulighetene er enorme. Kvaliteten på modulene man kan levere i dag er langt på høyde med permanente bygg. Fokuset på ombruk og gjenbruk, det kommer bare til å fortsette. Vi er avhengig av å få med oss både myndigheter og våre kunder for å skjønne viktigheten av det, sier Karl Erik Valentin Hansen.

Bransjen og Algeco jobber også med et prosjekt for å bytte ut plasten som brukes på nye moduler med modulcover. - Det vil redusere plastforbruket drastisk, og i tillegg er denne løsningen mer effektiv på byggeplassen. Det er et steg vi tar i 2021, sier Hansen.