Møt Thomas Hansson – en ingeniør med 21 års erfaring
Thomas Hansson har bred erfaring som ingeniør – fra mobile sykehus og offshorecontainere til militære løsninger. Karrieren startet som hvitevaretekniker og har ført ham verden rundt. I dag jobber han med prosjektering, prosjektledelse og design hos Algeco. Vi snakket med Thomas om arbeidsdagen hans, karriereveien og hvilke råd han har til fremtidens ingeniører.
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut, og hvilke prosjekter jobber du med nå?
Jeg starter klokka sju for å være på plass når verkstedpersonalet kommer. Jeg tar en kaffe og sjekker e-posten. Så følger jeg opp prosjekter i verkstedet sammen med kollegaer, beregner nye jobber, forbereder tegninger og bestiller materialer. Noen dager møter jeg kunder for å diskutere løsninger og hjelpe dem med å finne riktig container. Nå jobber vi med blant annet et medieselskap, en hydraulikkbedrift og en kjent bilprodusent. Det er stor variasjon – akkurat som det pleier å være.
Hva inspirerte deg til å bli ingeniør, og hvordan kom du dit?
Jeg startet som hvitevaretekniker, men ønsket å ta videre utdanning. Etter voksenopplæring kom jeg som 28-åring inn på Blekinge Tekniska Högskola. Jeg begynte med en toårig utdanning i mekanikk og vedlikehold, men byttet til en treårig maskiningeniørutdanning – det virket morsommere. Våren 2004 startet jeg i Uniteam, nå Algeco. Jobben har tatt meg til Kina, USA, Tyrkia og Romania – med prosjekter som spenner fra mobile sykehus til offshore og militærcontainere. Nå, 21 år senere, jobber jeg med prosjektering, ledelse og design.
Kan du nevne et prosjekt som var spesielt minneverdig?
Et prosjekt for et stort svensk selskap var så omfattende at det tilsvarte hele omsetningen vår året før. Det førte til at vi ansatte flere, utvidet verkstedet og fikk større område. Det sikret arbeid for flere år, med leveranser planlagt helt til Q1 2027.
Hvordan jobber du med bærekraft i prosjektene dine?
Vi bruker resirkulerbare kvalitetsmaterialer og samarbeider med entreprenører som har gode miljø- og sikkerhetsrutiner.
Hvilket råd vil du gi til studenter eller unge ingeniører?
Lytt og lær av både ingeniører og håndverkere. Spør de som jobber på gulvet – de har ofte løsninger som gjør design enklere og billigere. Prøv å sveise to metallplater selv – da forstår du arbeidet som ligger bak. Og viktigst av alt: vær en tech-nerd, også utenom jobben.